Grasgevoerd
Koeien zijn gemaakt om gras te verwerken tot melk en vlees. In onze optiek behoort ze graag krachtvoer, graden of mais te eten. Naast dat het duurzamer is levert het ook gezondere voeding.
Wij geloven erin dat koeien alleen gras eten. Hiervoor hebben we meerdere redenen.
- Koeien zijn herkauwers en genetisch ervoor gemaakt om gras te eten.
- Koeien eten in de natuur ook geen geconcentreerde vormen van zaden.
- Koeien die alleen gras eten produceren meer gezonde vetzuren en mineralen voor de mens.
- Het is zonde om een kilo graag aan een koe te geven om er een liter melk voor terug te krijgen, dan kunnen we als mensheid net zo goed die kilo granen eten.
Omdat wij geloven in de kracht van de natuur, en de koe terug brengen in haar natuurlijke plek in het ecosysteem, krijgen al onze koeien in het voorjaar een kalfje. In deze periode tussen 15 maart en 1 mei groeit er het mooiste en het beste gras. Dus de koeien die gekalfd hebben kunnen meteen het land in. Eigenlijk is de kwaliteit van gras dan de rest van het jaar goed aangesloten bij wat de koe nodig heeft. En hoeven wij veel minder kwalitatief goed ruwvoer op te slaan voor de winter. Wat weer voor een enorme kosten besparing zorgt.
Om de koeien elke dag van goed gras te voorzien “stripgrazen” we onze koeien. Wat betekend dat de koeien elke dag minimaal 2 keer een vers blok met lang gras krijgen. Waar ze dan redelijk dicht op elkaar een het grazen zijn om zodoende alle groene plantjes of op te eten of naar de bodem te trappen, na enkele uren is het gras op en er overal gepoept en geplast en krijgt deze plek weer ca 21 ™ 30 dagen rust.
Deze manier van beweiden komt het dicht bij wat koeien in de natuur zouden doen. We proberen onze koeien in kruidenrijk gras te laten grazen, en zijn daarin opa weke tussen een balans van ingezaaide kruiden en gebiedseigen kruiden.
Deze manier van werken kost meer tijd, maar levert gezondere koeien, en meer gras in het land op. Om het werken makkelijker te maken gaan we vanaf 2025 beweiden met een halsbad bij de koeien. Deze halsband geeft de koe een signaal tot waar deze mag grazen. Een gaat de koe over deze virtuele lijn dan krijgt ze net als bij schrikdraad een schokje. Maar nu is zekerst goed gewaarschuwd. Dit zorgt ervoor dat we de koeien ongeveer 5 keer per dag makkelijk een klein stukje nieuw gras kunnen geven zonder dat we altijd naar de wei toe moeten lopen.